CLOSE

Inspirational Ideas: Μαγειρεύοντας στον Ήλιο

Η Fornelia είναι μια καινοτόμα επιχείρηση που ειδικεύεται σε ηλιακές κουζίνες με δυνατότητα λειτουργίας και τη νύχτα και εδρεύει στην Κύπρο. Ο ιδρυτής της εταιρίας Σάββας Χατζηξενοφώντος, industrial designer,  και ο συνεταίρος του Αλέξανδρος Χατζηξενοφώντος, software engineer,  δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μοντέλο που έχει υποστεί μια σειρά βελτιώσεων ως αποτέλεσμα της ερευνητικής τους διαδικασίας. Αυτή η ηλιακή κουζίνα μπορεί να παράγει έως και 15 KWh την ημέρα, από τα οποία 4 KWh μπορούν να αποθηκευτούν σε συσσωρευτή θερμότητας που καθιστά δυνατή τη νυχτερινή μαγειρική με ηλιακή ενέργεια. Κάθε συσσωρευτής θερμότητας διατηρεί τη θερμότητα έως και 8 ώρες, αρκετή για να μαγειρέψει ένα γεύμα για μια οικογένεια 10 ατόμων.

Σήμερα, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από τη βιομάζα ξύλου για μαγείρεμα. Αυτό αντιστοιχεί σε 6 εκατομμύρια τόνους ξύλου και 10 εκατομμύρια τόνους εκπεμπόμενου CO2 ανά γεύμα.

Το όραμά τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια ακόμα και μετά την δύση του ηλίου, δημιουργώντας γραμμές παραγωγής των ηλιακών κουζινών σε τουλάχιστον 10 υπανάπτυκτες χώρες μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Η Φornelia πήρε το πρώτο βραβείο το 2015 στον «Climate Launshpad», τον μεγαλύτερο διαγωνισμό στην Ευρώπη για επιχειρηματικές ιδέες φιλικές προς το περιβάλλον .

ΠΗΓΗ :  http://fornelia.com/



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση